Η πάστα είναι ένα ειδικό υλικό που μοιάζει με την οδοντόπαστα αλλά δεν είναι και που ουσιαστικά κάνει δύο επιφάνειες να έχουν την καλύτερη δυνατή επαφή μεταξύ τους.

Μπαίνει πάνω στον επεξεργαστή και πάνω στην επεξεργαστή ακουμπάει η ψύκτρα. Η ψύκτρα και ο επεξεργαστής είναι και τα δύο μεταλλικές επιφάνειες που όσο και καλά να ακουμπάνε η μία πάνω στην άλλη υπάρχουν πόροι αλλά και χιλιοστά του χιλιοστού ατέλειες που η πάστα καλύπτει και έτσι δίνει μεγαλύτερη δυνατή επαφή αυτών των δύο. Η θερμοκρασία από τον επεξεργαστή περνάει στην ψύκτρα και αποβάλετε από το laptop με το ανεμιστηράκι και τους αεραγωγούς.

Όσο πιο καλή είναι η πάστα αλλά και η εφαρμογή τόσο καλύτερη επαφή θα έχουν επεξεργαστής και ψύκτρα και τόσο καλύτερα θα λειτουργεί το σύστημα ψύξης. Δυστυχώς ενώ υπάρχουν πολύ καλές θερμοαγώγιμες πάστες όπως η Arctic Silver 5 συναντάμε συχνά επαγγελματίες να χρησιμοποιούν κακής ποιότητας πάστες που μετά από μερικούς μήνες νερουλιάζουν η κοκαλώνουν και ουσιαστικά δεν ωφελούν το μηχάνημα μας. 

Ακόμα και η Arctic Silver 5 που χρησιμοποιούμε για την συντήρηση του υπολογιστή σας δεν είναι για πάντα. Η συντήρηση θα πρέπει να εκτελείτε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή και νωρίτερα ανάλογα με τις συνθήκες εργασίας. 

Ένα laptop κατά την αγορά του ως καινούριο από το εργοστάσιο μπορεί να κρατήσει περισσότερο από ένα με δύο χρόνια χωρίς συντήρηση και ανάλογα και με την χρήση. Μετά την πρώτη συντήρηση ο έλεγχος καλό θα είναι να γίνετε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από κάποιο ειδικευμένο service υπολογιστών.

Ο προληπτικός έλεγχος κάθε χρόνο για θερμοκρασίες, υγεία δίσκου, ανεμηστηράκι και άλλα μπορεί να βοηθήσει το laptop σας να λειτουργεί καλύτερα, γρηγορότερα και χωρίς να κινδυνεύει ότι θα χαλάσει από την αύξηση της θερμοκρασίας και τις σκόνες στο εσωτερικό του.