Κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση (service) στο laptop μου; Ποιες είναι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν στο laptop μου για να συντηρηθεί σωστά;

Προβλήματα συντήρησης του υπολογιστή/Laptop και κάρτα η γραφικών

Η συντήρηση του υπολογιστή/ Laptop σας είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται ανά 6/10 μήνες αναλόγως με την χρήση του και κυρίως το περιβάλλον που λειτούργει, αν για παράδειγμα η λειτουργιά του είναι σε σπίτι και διατηρείτε συνεχώς καθαρός ο χώρος χωρίς να υπάρχει πολύ σκόνη τότε το Laptop και αυτό με την σειρά του θα χρειαστεί συντήρηση σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι ένα Laptop /υπολογιστής που θα λειτούργει σε χώρο όπως μια βιοτεχνία όπου τα επίπεδα σκόνης και βρωμιάς είναι πολύ μεγαλύτερα.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται συνήθως με την έλλειψη συντήρησης η την ελλιπή συντήρηση σε σταθερούς υπολογιστές είναι :

 • Διοχετεύετε σκόνη στον ανεμιστήρα του επεξεργαστή σε σημείο που να ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες και πέφτει η απόδοση του σε δραματικά επίπεδα και αυξάνει και τις πιθανότητες να δημιουργηθεί υλικό πρόβλημα στον επεξεργαστή.
 • Διοχετεύετε σκόνη στο τροφοδοτικό και γεμίζουν όλα τα κυκλώματα και ο ανεμιστήρας που βγάζει την θερμοκρασία με σκόνη όπου αν το αφήσουμε αυξάνετε κατά πολύ ο κίνδυνος να καεί το τροφοδοτικό και υπάρχει και περίπτωση να δημιουργήσει πρόβλημα στην μητρική πλακέτα.
 • Σταματάει η σωστή ροή του ψυχρού αέρα από τους ανεμιστήρες που βάζουν και βγάζουν τον αέρα σε όλο το κουτί με αποτέλεσμα όλα τα κυκλώματα του υπολογιστή να ξεκινάμε με την σειρά τους να ανεβάζουν θερμοκρασίες, να ανεβαίνει η κατανάλωση ρεύματος και να πέφτει η απόδοση όλου του συστήματος.
 • Διοχετεύετε σκόνη σε σημείο που μπλοκάρει την είσοδο του ψυχρού αέρα και παράλληλα η απομάκρυνση του ζεστού στους αεραγωγούς του συστήματος ψύξης της κάρτας γραφικών με αποτέλεσμα να λειτούργει σε πιο υψηλές θερμοκρασίες από ότι είναι φτιαγμένη εργοστασιακά και με τον καιρό πέφτει η απόδοση και ανεβαίνει η κατανάλωση ρεύματος, προσπαθώντας ο ανεμιστήρας να βγάλει τον καυτό αέρα από ένα σημείο που απλά είναι μπλοκαρισμένο από σκόνη , αν συνεχιστεί να λειτούργει έτσι θα καεί το τσιπάκι της κάρτας γραφικών και θα πρέπει να αγοράσουμε καινούργια.

Τα λάπτοπ είναι τελείως διαφορετικά από τους σταθερούς υπολογιστές και θέλουν περισσότερη προσοχή , τα προβλήματα που εμφανίζονται συνήθως με την μη σωστή η την ελλιπή συντήρηση είναι :

 • Διοχετεύετε σκόνη στην ψύξη στο σημείο που βγαίνει ο καυτός αέρας με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τελείως την έξοδο του και να αρχίζει να ζεσταίνετε μέσα όλο το κύκλωμα της ψύξης μαζί με τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, το τσίπσετ της μητρικής και ολόκληρη την μητρική πλακέτα με αποτέλεσμα στο 80% των περιπτώσεων να δημιουργείται πρόβλημα στο τσιπ της κάρτας γραφικών και να σταματήσει να λειτούργει το λάπτοπ.

Συμπτώματα υπερθέρμανσης του Laptop είναι :

Α. Ακούγεται να λειτούργει περισσότερο ο ανεμιστήρας σχετικά με το πώς λειτουργούσε στην αρχή και σε περιπτώσεις να είναι σε συνεχή λειτουργία.

Β. Νιώθουμε να ζεσταίνετε ολόκληρο το λάπτοπ μαζί και το palmrest (το σημείο που ακουμπάμε τα χεριά μας)

Γ. Ξεκίνα να σβήνει από μόνο του καθώς είναι σε λειτουργία.

Εάν παρατηρηθεί κάποιο από αυτά τα 3 καλό είναι να το πάμε σε εξουσιοδοτημένο κατάστημα Laptop Service για να γίνει ο σωστός έλεγχος και αντίστοιχα και η σωστή συντήρηση.

Τα πιο σύνηθες προβλήματα που δημιουργούνται λόγο υπερθέρμανσης σε επίπεδο hardware είναι τα εξής :

 • Πρόβλημα στην κάρτα γραφικών (GPU)
 • Πρόβλημα στο κεντρικό τσιπ της μητρικής πλακέτας (Chipset)

1a. Συμπτώματα σε πρόβλημα της κάρτας γραφικών (GPU)

 1. A. Όταν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κάρτα γραφικών το Laptop σε μερικές περιπτώσεις θα αρχίσει να εμφανίζει (artifacts) δηλαδή πολύχρωμα κουτάκια/γραμμές σε τυχαία σημεία πάνω στην οθόνη.

Β. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει μήνυμα μέσα στα windows όπου θα λέει “nvidia/ati graphics driver has stopped responding and has been recovered” όπου θα ακολουθείτε από σβησίματα της οθόνης δηλαδή θα γίνεται μαύρη για λίγο και μετά θα ξανά επανέρχεται (το συγκεκριμένο μήνυμα μπορεί να εμφανιστεί και σε μερικές περιπτώσεις που απλά υπάρχει κάποια ασυμβατότητα της συγκεκριμένης έκδοσης των οδηγών της κάρτας γραφικών με το συγκεκριμένο τσιπ κάρτας γραφικών και μπορεί να επιδιορθωθεί με αλλαγή έκδοσης των οδηγών) αλλά συνήθως είναι σύμπτωμα ότι υπάρχει πρόβλημα με την κάρτα γραφικών.

Γ. Πατάμε το κουμπί του power και μόλις ξεκινήσει να φορτώνει τα windows πετάει μπλε οθόνη όπου αναφέρεται σε πρόβλημα που εντοπίστηκε στον οδηγό της κάρτας γραφικών για παράδειγμα λέει κάτω Nvidia.inf η atikmpag.sys κάνει επανεκκίνηση και πάει πάλι στο ίδιο σημείο.

Δ. Πατάμε το κουμπί του Power ανάβουν τα λαμπάκια του λάπτοπ αλλά δεν εμφανίζει τίποτα και μας βγάζει σε μαύρη οθόνη.

Ε. Πατάμε το κουμπί του power και δεν ανάβει το λάπτοπ καθόλου.

ΣΤ. Πατάμε το κουμπί του power και δεν δείχνει τίποτα στην οθόνη ενώ τα λαμπάκια του αναβοσβήνουν δηλαδή ανάβει και σβήνει σε επανάληψη.

Όπως και να έχει αν το λάπτοπ σας παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα έχει πιθανόν πρόβλημα με την κάρτα γραφικών του και για να γίνει 100% ο σωστός και ακριβής έλεγχος πρέπει να το πατέ σε εξουσιοδοτημένο κατάστημα Laptop Service όπου θα το διαπιστώσουν έμπειροι τεχνικοί/ηλεκτρονικοί και θα σας προτείνουν το καλύτερο πάντα βάση της περίπτωση σας.

.  Επιδιόρθωση προβλημάτων τσιπ κάρτας γραφικών

Α. ένας τρόπος για να επιδιορθωθεί το τσιπ της κάρτας γραφικών αν δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο η βλάβη και το τσιπ είναι σε καλή κατάσταση είναι να μπει η μητρική πλακέτα σε BGA Rework station όπου τοποθετείτε με κέντρο το τσιπ της κάρτας γραφικών και ρίχνει υπέρυθρη θερμοκρασια(~215c) στο συγκεκριμένο σημείο έτσι ώστε να λιώσουν οι ψυχρές κολλήσεις που έχουν δημιουργηθεί κάτω από το τσιπάκι και να επανέλθει όσο το δυνατόν στην αρχική του κατάσταση , αυτός είναι ένας τρόπος επιδιόρθωσης όπου πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει , όπως :

 1. Nα μην έχει ξαναγίνει ιδία επισκευή στο παρελθόν
 2. Nα μην έχει υποστεί το τσιπ πολλές θερμοκρασίες λόγο ελλιπής συντήρησης (η ταλαιπωρία του τσιπ από τις θερμοκρασίες φαίνεται πάνω του αλλάζει ο χρωματισμός με τον καιρό)
 3. Επίσης είναι μια μέθοδος που δεν υπόσχεται πολλά δηλαδή μπορεί σε 2 μήνες να έχει πάλι το ίδιο πρόβλημα με λίγα λόγια είναι η πιο γρήγορη λύση άμεσου αποτελέσματος.

Β. Η διαδικασία του Reball , σε αυτήν την περίπτωση αφαιρείτε το τσιπάκι πάνω από την μητρική πλακέτα μπαίνοντας σε BGA Rework station πάλι με κεντράρισμα το τσιπ που πρέπει να αφαιρεθεί ρίχνει υπέρυθρη θερμοκρασία γύρω στους (~235c) και ένας έμπειρος τεχνικός το αφαιρει με ειδική βεντούζα/σκουπάκι πάνω από την πλακέτα , η διαδικασία που ακολουθεί είναι να καθαριστούν όλες οι κολλήσεις στο σημείο που αφαιρέθηκε το τσιπ με ειδική χαλκοταινία/κολλητήρι και πάνω από το τσιπάκι , μετά τοποθετούνται καινούργια μπαλάκια/κολλήσεις πάνω στο τσιπάκι και κολλιέται πάνω στην μητρική πλακέτα έτοιμο με την χρήση του μηχανήματος BGA Rework Station .

Γ. Αφαίρεση τσιπ κάρτας γραφικών και τοποθέτηση ενός καινούργιου , αυτή η διαδικασία είναι η καλύτερη η πιο ασφαλής και επίσης υπόσχεται περισσότερο χρόνο ζωής για το λάπτοπ σας , Στην ουσία αφαιρείται το τσιπ της κάρτας γραφικών πάλι με την βοήθεια του BGA Rework station μετά καθαρίζεται η πλακέτα από τις κολλήσεις που έχει αφήσει το τσιπάκι και μετά τοποθετείτε το καινούργιο με την χρήση του BGA Rework station με υπέρυθρη θερμοκρασία που δεν ξεπερνάει τους (~215C).

2α  Συμπτώματα σε πρόβλημα στο κεντρικό τσιπ της μητρικής πλακέτας(Chipset)

Α. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ιδία με αυτά της κάρτας γραφικών(GPU) όπως δηλαδή να ανάβει το λάπτοπ χωρίς να δείχνει εικόνα (μαύρη οθόνη)

Β. Πατάμε το κουμπί του power και δεν ανάβει το Laptop καθόλου.

Γ. Πατάμε το κουμπί του power και δεν δείχνει τίποτα στην οθόνη ενώ τα λαμπάκια του αναβοσβήνουν δηλαδή ανάβει και σβήνει σε επανάληψη.

Δ. Επειδή από το chipset πέρανε πολλά κυκλώματα όπως η λειτουργιά του σκληρού δίσκου η μνήμης (RAM) έχουν εντοπιστεί προβλήματα όπως να μην αναγνωρίζει το ένα slot/θυρίδα της μνήμης ενώ έχουν εγκατασταθεί δυο η να μην αναγνωρίζει καθόλου τις μνήμες (ενώ η μνήμες είναι λειτουργικές και δοκιμασμένες) επίσης να μην αναγνωρίζει δίσκο το λάπτοπ ενώ υπάρχει κανονικά εγκατεστημένος δίσκος (ενώ είναι λειτουργικός και δοκιμασμένος) για όλα αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ελεγχτεί και να διαπιστωθεί το πρόβλημα από εξειδικευμένους τεχνικούς έτσι ώστε να γίνει και αντίστοιχα η σωστή επισκευή.

2β. Επιδιόρθωση προβλημάτων κεντρικού τσιπ μητρικής πλακέτας(Chipset)

Οι διαδικασίες και η προϋποθέσεις της επισκευής είναι ακριβώς ίδιες με την επισκευή του τσιπ της κάρτας γραφικών (βλ. 1β).